SÖZCÜ GAZETESİ

Türkiye Otizm Anneleri Topluluğu’nun yaptığı ankette, otizmli çocuk sahibi ailelerin, gerekli tedbirler alınarak çocuklarının okula gitmesini talep ettiği ortaya çıktı.

Türkiye Otizm Anneleri Topluluğu, Türkiye’de hem otizmli ailelerin hem de özel gereksinimli çocukların ailelerinin pandemi döneminde yaşadığı sıkıntıyı gözler önüne sermek için 17-20 Eylül tarihleri arasında internet üzerinden anket çalışması yaptı. Türkiye Otizm Anneleri Topluluğu tarafından gerçekleştirilen anket çalışmasına İzmir, Ankara, Erzurum ve Van gibi birçok ilden otizmli çocuğu bulunan 1084, özel gereksinimli çocuğu bulunan 99 olmak üzere toplam 1183 kişi katıldı.

Ankette yer alan “Yüz yüze eğitim başlasın mı?” sorusuna 84 kişi ‘Evet’ cevabı verirken, yüzde 16’sı ‘Hayır’ cevabı verdi. ‘Okullar açıldığında çocuğunuzu okula gönderecek misiniz?’ sorusuna ise yüzde 83’ü ‘Evet’, yüzde 17’si ise ‘Hayır’ cevabı verdi.

Yapılan anket çalışmasında otizmli ve özel gereksinimli çocukları bulunan ailelerin, gerekli tedbirler alınarak çocuklarının okula gitmesi talebi ortaya çıktı.

“EĞİTİM ÇOCUKLARIMIZ İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
Türkiye genelinde gerçekleştirilen anket çalışmasının içinde olan 20 yaşında bir otizmli annesi olan Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Parin Yakupyan, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, eğitimin kendi çocukları için hayati önem taşıdığını ifade etti.
Yakupyan açıklamasında, “Otizmli ve engelli bireylerin aileleri çok zor durumda” cümlesiyle başlayan derneğin yönetim kurulu başkanı Parin Yakupyan, “Otizmli ve özel gereksinimli çocuklarımız ile aileleri pandemi sürecinden beri evdeler. Özel gereksinimli çocuklarımız için eğitim, diğer normal çocuklarımıza göre daha fazla hayati önem taşıyor. Pandemiden dolayı evde kalan özel gereksinimli çocuklarımızda aradaki makas her geçen gün artıyor. Kendi yaşıtlarındaki çocuklarla eşit mesafede olması ve hem de hayati becerilerin kazandırılması konusunda eğitim hem otizmli hem de özel gereksinimli çocuklarımız için çok önemli. Bu çocuklarımız evde bulundukları sürece ciddi kayıplara uğradılar. Davranış problemleri arttı. Ailelerimiz ise inanılmaz zor günler yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

“AİLELERİN HAYALLERİ YIKILDI”
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un özel eğitim uygulama okullarının 21 Eylül’de açılacağına yönelik açıklamada bulunduğunu ancak 21 Eylül’de sadece özel eğitim uygulama okullarının 1’inci kademelerinin açıldığını ifade eden dernek başkanı Parin Yakupyan, ailelerin hayallerini yıkıldığını dile getirdi.

Kaynak: Sözcü Gazetesi 

https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/aileler-otizmli-cocuklari-icin-yuz-yuze-egitim-istiyor/