Özel Gereksinimli Çocukların Geleceği Belirsiz

,

ÖÇED Başkanı Parin Yakupyan otizmli çocukların yaşadığı sorunları AGOS gazetesinden İşhan Erdinç ile konuştu. Dünyada ve ülkede artan yoksulluk nedeniyle eğitimin ikinci plana atılmasına dikkat çekti.
Parin Yakupyan: “Artan fiyatlar neticesinde insanlar öncelikle en temel ihtiyaçlarına yöneliyorlar. Eğitim ikinci planda kalıyor. Ya da özel gereksinimli çocuğunun eğitimi için tipik gelişim gösteren kardeşinin eğitimin masraflarından kesmeye başlıyorlar. Sonuç olarak çocuklarımız yaşanan ekonomik krizden doğrudan veya dolaylı olarak etkileniyorlar,” dedi.
Kurumlarda kapalı devre kamera olması gerektiğini de belirten Yakupyan “Özel eğitim merkezlerinde ve okullarda kamera yasak. KVKK açısından kameralar yasaklandı. Ama bizim çocuklarımızın pek çoğunda ifade edici dil yetersiz olduğundan yaşadıkları olumsuzlukları aktaramıyorlar. O sebeple ‘bizim yakada kamera şart’ diyoruz. Çünkü aileler ciddi şiddet kuşkuları yaşıyorlar ama kanıtlayamıyorlar. Korkularına, kaygılarına bir kalem daha ekleniyor,” diyerek sözlerine devam etti.